Δευτερογενής ή Ξηρός Πνίγμος


Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν κολυμπάνε και θα πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος μαζί τους, που να γνωρίζει κολύμπι. Ο πνιγμός αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου που μπορούν να προληφθούν στα παιδιά. Ωστόσο δύο λιγότερο κοινά είδη πνιγμού, ο ξηρός και ο δευτερογενής, συμβαίνουν έξω από το νερό.

Τι είναι ο ξηρός και τι ο δευτερογενής πνιγμός ?

Ο ξηρός πνιγμός εμφανίζεται όταν ένα παιδί εισπνεύσει νερό μέσω της ρινός ή του στόματος, γεγονός που προκαλεί σπασμό στους αεραγωγούς και δυσκολία στην αναπνοή. Ο πνιγμός αυτός λέγεται «ξηρός» καθώς δεν υπάρχει είσοδος νερού στους πνεύμονες εξ'αιτίας του σπασμού (αντανακλαστικό κλείσιμο) των φωνητικών χορδών, συμβαίνει λόγω σπασμού του λάρυγγα (λαρυγγόσπασμος).Ο θάνατος επέρχεται γιατί οι φωνητικές χορδές δεν χαλαρώνουν, γεγονός που εμποδίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Ο ξηρός πνιγμός εμφανίζεται συνήθως σύντομα μετά την έξοδο του παιδιού από το νερό.

Ο δευτερογενής πνιγμός είναι αποτέλεσμα της εισόδου νερού στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την αρχική επαφή με το νερό. Ο θάνατος από το δευτερογενή πνιγμό είναι αποτέλεσμα του οιδήματος των κυψελίδων, γεγονός που δεν επιτρέπει την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια την είσοδο του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο ξηρός πνιγμός συνήθως συμβαίνει αμέσως μετά την έξοδο από το νερό, αλλάμε το δευτερεύοντα πνιγμό μπορεί να υπάρχουν έως και 24 ώρες καθυστέρηση πριν το παιδί ή ο ενήλικος δείξει σημάδια δυσφορίας. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αναπνοή, ακόμη και θάνατο. 

Σημεία και συμπτώματα 

Ο δευτερογενής πνιγμός ή ο ξηρός πνιγμός έχουν πάντοτε ξεκάθαρα σημεία και συμπτώματα, όπως τα παρακάτω:

  • Βήχας – Συνεχής βήχας ή βήχας που σχετίζεται με αυξημένη εργασία πνευμόνων και αναπνοών.
  • Δυσκολία στην αναπνοή – Γρήγορες ρηχές αναπνοές, γρήγορη κίνηση ρουθουνιών ή ταχείες κινήσεις μεταξύ των πλευρών του παιδιού ή του κενού πάνω από την κλείδα του ώμου τους όταν αναπνέουν. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν πιο έντονα από το κανονικό για να πάρουν αναπνοή.
  • Υπνηλία – Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν εισέρχεται αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες.
  • Προσωρινή αμνησία ή αλλαγή συμπεριφοράς – Επίσης όταν μειωθεί το επίπεδο οξυγόνου μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει άρρωστο ή ζαλισμένο.
  • Εμετός – Ο εμετός είναι σημάδι ότι ο οργανισμός πιέζεται συνήθως από κάποια φλεγμονή η και κάποιες φορές από την έλλειψη οξυγόνου που προέρχεται από το συνεχή βήχα

Εάν υπάρξει περιστατικό πνιγμού, έστω κι αν το παιδί έχει πιει πολύ λίγο νερό και δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να το δει παιδίατρος ή γιατρός. 

Αντιμετωπίζεται ο δευτερεύοντας πνιγμός;

Εάν πάτε έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο, η παρακολούθηση ή η θεραπεία που θα λάβει θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι γιατροί θα ελέγξουν τα ζωτικά του σημεία και εάν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά ή υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια, θα χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση με στόχο να αυξηθεί η ροή του αίματος στους πνεύμονες και να αποκατασταθεί η αναπνοή του παιδιού.

Λάβετε υπόψη ότι και τα δυο είναι πολύ σπάνια περιστατικά. Ο «ξηρός πνιγμός» και ο δευτερογενής πνιγμός, μοιάζουν να είναι πολύ τρομακτικά αλλά είναι πολύ σπάνια και είναι υπεύθυνα μόνο για το 1-2% των πνιγμών. Μπορεί να είναι σπάνια αλλά δεν παύουν να είναι δυο πολύ επικίνδυνα σενάρια. Γι' αυτό αν έχετε προγραμματίσει να επισκεφτείτε μια παραλία ή μια πισίνα, είναι σοφό να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα αυτά


Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τον πνιγμό είναι να διδάξετε στα παιδιά πώς να κολυμπούν. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να μάθουν πρώτες βοήθειες, να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να φορούν σωσίβια και να κολυμπούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές.

«Ο πνιγμός δεν είναι ένα θορυβώδες γεγονός. Τα παιδιά γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια του νερού». «Μπορώ να θεραπεύσω μια λοίμωξη. Δεν μπορώ όμως να θεραπεύσω την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Για αυτό και πρέπει να παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό», προειδοποιεί η επιστήμονας..


ΠΗΓΗ: NBC